Om företaget Bokning Kurs/Föreläsning Gästfotografer Shop Fotouppdrag GDPR

Ulrikas Photo

Fotograferandet har alltid funnits med mig, därför blev uppstarten av Ulrikas Photo som företag en självklar del av mitt liv 2015. 2007 började jag fotografera aktivt och redan från början fotograferade jag med systemkamera. Men vad visste jag då om att försöka kontrollera ljuset i de manuella lägen som fanns på kameran… År 2015 påbörjades en ny resa för mig, den inom fotokonsten. Förutom några grundläggande kurser är jag självlärd och vilken upplevelse det var att se en helt ny värld öppna sig – ljus, komposition, detaljer, kontroll och sättet att kunna styra en bild. Självklart har jag tagit vackra bilder med kamerans autoläge , men detta var något helt annat!

Eftersom jag är van föreläsare/kurshållare/yrkesutbildare, var steget inte långt till att vilja skapa kurser för att låta fler människor uppleva denna ”nya värld” som öppnar sig med kunskap om kamerans alla möjligheter!

Idag finns det stora möjligheter för ”gemene man” att köpa en riktigt bra kamera och med några kurser i ryggsäcken, också kunna ta riktigt fina kort för eget bruk – det tycker jag är en fantastisk möjlighet att ta vara på. Däremot, att bli professionell fotograf, kräver både talang, kunskap och träning, träning, träning och åter träning.. men en önskan att få bli det, är det kanske inte så många som har. De flesta nöjer sig med att kunna ta vackra kort på sin hund, sina barn, familjekalaset, sin hobby eller att skapa minnen från sin semester.

Som med allt annat som är bra, är det även så med bilder. En bra bild kommer oftast inte till av en tillfällighet, utan är i de flesta fall, ett resultat av ett målmedvetet arbete som startat från fotografens tanke och kundens önskemål. När korten är tagna, är det bara början, på den kedja som till slut visar upp en bild som förhoppningsvis speglar det fotografen tänkt.

Idag finns det massor av sätt att bildbehandla, redigera och konstruera kort på – alla vackra på sitt sätt – @ulrikasphoto och @dogsbyart strävar dock efter att ett foto ska se så naturligt ut som möjligt.

Är ni intresserade av att föreviga er själva/en familjemedlem, vare sig det är i vardagen eller vid något speciellt tillfälle - gå in på kontaktsidan och kontakta oss. Där kan ni även kontakta oss om ni vill boka oss för något evenemang i ert företag eller verksamhet.

Är ni intresserade att själva få uppleva känslan att komma vidare från autoläget på er kamera och lära er ta vackra bilder – gå in på Kurs/Föreläsning och läs mer om vilka kurser som är aktuella nu.


Ulrika Claeson Månsson:


Startade Ulrikas Photo 2015, Dogs by art 2018 och är en skapande entreprenör. Mycket av det hon intresserar sig i och för, resulterar i livskraftiga företag, så också fotograferingen.

Vägen till att just detta företag startade upp, bygger på Ulrikas passionerade förhållande till djur. Redan från barnsben var det allt från gräshoppor till kor och också självklart hennes intresse och kärlek till hundar, som gjorde att hon blev en ”djurmänniska”. Hundar har sedan alltid följt Ulrika genom livet och också resulterat i företagande såsom Skövde Hundskola och Kennel Drömfångaren som lett henne genom Sverige där hon föreläser, om just hund, hos rasklubbar, brukshundsklubbar, djursjukhus och i träningsgrupper.

Motiven som Ulrika fotograferar innefattar dock långt mycket mer än bara hundar, men… det finns en förkärlek till att fotografera djur, både vilda och tama. På sina resor både inom och utanför Sveriges gränser, försöker Ulrika finna djurens känslor och personlighet och förmedla dessa i bilder.

Även i natur och detaljbilder försöker Ulrika hitta en mening och en känsla. Natur och landskap förmedlar ofta en känsla till betraktaren, en stillbild av ett barndomsminne, en känsla av lugn eller ett upprört tillfälle.

Tanken är att bilderna ska ge dig en känsla. En känsla kan vara svår att sätta ord på. Ibland är det lättare att se den genom en bild.Ulrikas bilder har visats på:

 • Skövde Kulturhus

 • Ekebergs gård, Gyllensvaan

 • Husets Bageri, Torbjörntorp

 • Everta Hak, Trandansen, Hornborga

 • Hundskolorna, Skövde

 • Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem

 • Ekedals Äldreboende

 • Hentorps Äldreboende

 • Samlingsutställning för fotografer, Jörlanda

 • Knäck & Bräck, Östra Tunhem

 • Sjötorp Säteri, Vara